آستارا میزبان نشست آتی گمرک و حمل و نقل ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان است

سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با ارائه گزارشی از روند مبادلات کالا در کریدور شمال – جنوب گفت: مقام‌های ارشد گمرکی و حمل و نقل جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری آذربایجان خردادماه ۱۴۰۳ نشست‌های سه‌جانبه‌ای به میزبانی آستارا در استان گیلان خواهند داشت.
به گزارش وستی پرس، 

به نقل از ایرنا، کاظم جلالی روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک با معاونان اتاق‌های بازرگانی جمهوری تاتارستان و استان تهران در حاشیه پانزدهمین اجلاس اقتصادی روسیه – جهان اسلام (کازان فروم) در کازان افزود:‌ تقویت همکاری‌ها در حوزه لجستیک و شتاب‌بخشی به روند مبادله کالا در کریدور شمال – جنوب در دستور کار مقام‌های گمرکی و حمل و نقل سه کشور خواهد بود.

سفیر ایران در روسیه در ادامه از کریدور شمال – جنوب به عنوان پروژه بسیار بزرگ دو کشور یاد کرد و گفت: روند حمل و نقل کالا در این راهگذر بین‌المللی در سال ۲۰۲۳ با پیشرفت‌های خوبی همراه بود.

وی یادآور شد: در بخش شرقی کریدور، برای نخستین بار حمل و نقل کالا شکل گرفت و ۶۵۰ هزار تن کالا از این مسیر جابجا شد و علاوه بر این، از مسیر دریای خزر نیز حمل و نقل کالا در مسیر کریدور از ۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ به ۱۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت.

جلالی خاطرنشان کرد: در مسیر غربی کریدور که از روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران می‌گذرد نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی سه میلیون تن کالا عبور کرد؛ این در حالی است که در سال‌های قبل از آن بیشترین ارقام حجم مبادله کالا یک و نیم تا ۲ میلیون تن بود.


ایران و روسیه به دنبال ارز مشترک بریکس

وی در ادامه از فعالیت شعب میربیزینس بانک به عنوان بانک روسی که صد در صد سهام آن متعلق به بانک ملی ایران است به عنوان ظرفیت دیگری برای همکاری‌های مشترک در زمینه مالی و بانکی بین ایران و روسیه یاد کرد و گفت: هم‌اینک بخش قابل توجهی از مبادلات تجاری دو کشور بر اساس ارزهای ملی انجام می‌شود.

سفیر ایران در روسیه همچنین از اشتراک نظر تهران و مسکو برای ایجاد ارز واحد بریکس سخن گفت و اظهار داشت: باید فضای تجارت کشورهای عضو این گروه را از سیطره ارزهای دیگر کشورها که دشمنی را در دستور کار قرار داده‌اند، از جمله دلار آمریکا خارج کنیم.
کنفرانس مطبوعاتی


لزوم راه‌اندازی پروازهای مستقیم از شهرهای دیگر غیر از پایتخت‌ها

جلالی در ادامه با اشاره به گام‌های ایران و روسیه برای تسهیل رفت و آمد شهروندان دو کشور از جمله لغو روادید سفرهای گروهی گفت: هم اینک پروازهای مستقیم از ایران به روسیه به شهرهای مسکو و سن‌پترزبورگ محدود است و از طرف مقابل نیز تنها پروازها در تهران فرود می‌آید و حال آنکه بسیاری از شهرها همچون شیراز،‌اصفهان، رشت و تبریز در ایران از جاذبه‌های گردشگری بسیاری برخوردار هستند و می‌توانند مقصد پروازهای مستقیم جدید میان دو کشور باشند.

وی افزود: با توجه به اینکه هوای روسیه در بیش از نیمی از مدت سال، بسیار سرد است، هوای مناطق جنوبی ایران در حاشیه خلیج فارس را بسیار مطبوع در این ماه‌ها توصیف کرد و بر لزوم توجه به ظرفیت جزایر ایرانی در میزبانی از گردشگران روس تأکید کرد.

جلالی ابراز امیدواری کرد که با همکاری‌های بانکی دو کشور، زمینه استفاده گردشگران روس از کارت‌های شبکه بانکی روسیه موسوم به میر در زمان سفر به ایران فراهم شود.

وی در ادامه با اشاره به سفر اخیر رستم مینیخانوف رئیس‌جمهوری تاتارستان به ایران، این سفر را در راستای توسعه همکاری‌های دوجانبه ثمربخش توصیف کرد و گفت:‌ در نمایشگاه صنعت حلال کازان نیز شرکت‌های متعدد و معتبری از ایران فعالانه حضور یافته‌اند تا مبادلات تجاری دوجانبه را گسترش دهند.


نگاه اتاق تهران به ظرفیت های اقتصادی تاتارستان

مهدی صادقی نیارکی معاون اتاق بازرگانی،‌ صنایع ، معادن و بازرگانی استان تهران نیز در این نشست با اشاره به ظرفیت ها و توانمندی های جمهوری تاتارستان گفت: در عرصه تولید ماشین آلات و تجهیزات راه سازی، فرآورده های نفتی و تایر، اقدامات خوبی در تاتارستان اقدام شده است که می تواند زمینه تقویت همکاری های دو کشور باشد.

وی با اشاره به برنامه اتاق استان تهران برای امضای تفاهم نامه با اتاق جمهوری تاتارستان روسیه، مهمترین موضوع در دستور کار دو اتاق را بهره گیری از ظرفیت تاتارستان در زمینه تولید کائوچو و همچنین تایرهای خودروهای سنگین باری، معدنی و اتوبوس عنوان کرد و اظهار داشت: از سوی مقابل، استان تهران نیز از ظرفیت های خوبی در تولیدات صنعتی، صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، پوشاک و صنایع دانش بنیان برخوردار است که می‌تواند مبنایی برای توسعه مبادلات دوجانبه باشد.

ارتور نیکلایف نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع جمهوری تاتارستان فدراسیون روسیه نیز در این نشست گفت که این منطقه به دنبال ایفای نقش به عنوان حلقه واسط در توسعه مبادلات تجاری این کشور با سایر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران است.
کنفرانس مطبوعاتی
جمهوری تاتارستان با مرکزیت کازان در بخش اروپایی فدراسیون روسیه در میانه دو رودخانه ولگا و کاما واقع شده است و تقریبا در ۸۰۰ کیلومتری شرق مسکو قرار دارد.
همزمان با برگزاری پانزدهمین اجلاس کازان فروم، نمایشگاه صنعت حلال با حضور شرکت‌هایی از کشورهای اسلامی تا ۲۹ اردیبهشت‌ماه جاری برپا است که این نمایشگاه روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت‌ماه به صورت رسمی با قرائت قرآن کریم و با حضور نخست‌وزیر جمهوری تاتارستان روسیه آغاز به کار کرد.

فعالان بخش خصوصی از ۱۲ شرکت از جمهوری اسلامی ایران در پاویون اختصاصی کشورمان در این نمایشگاه حضور یافته و به دنبال توسعه مبادلات تجاری و مذاکرات برای توسعه صادرات خود هستند. علاوه بر این، میربیزینس بانک (بانک روسی که همه سهام آن متعلق به بانک ملی ایران است) در این نمایشگاه با پرچم مقدس کشورمان حضور دارد.

شهر کازان پس از بدرقه شرکت کنندگان در اجلاس «روسیه-جهان اسلام» در ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، خود را برای برپایی دو رویداد دیگر در سطح بین المللی آماده می کند.

این شهر میزبان رقابت‌های ورزشی بریکس است که ۱۱ تا ۲۴ ژوئن (۲۲ خرداد تا چهارم تیرماه ۱۴۰۳) برگزار می‌شود.

مهمترین رویداد گروه بریکس در قالب اجلاس سران نیز اکتبر ۲۰۲۴ (اول تا سوم آبان ۱۴۰۳) در کازان برگزار خواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران با تلاش دستگاه دیپلماسی در دولت سیزدهم از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی ماه ۱۴۰۲) به همراه چهار کشور دیگر شامل: مصر، اتیوپی، امارات متحده عربی و عربستان سعودی به عضویت گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به بریکس درآمد.

عضویت اعضای جدید در نشست تابستان ۱۴۰۲ سران گروه بریکس متشکل از روسیه، چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی تأیید شد.

شناسه: 4310