خطیب زاده: آمریکا وقتی به وین باز میگردد، بر مطالبات به حق جمهوری اسلامی ایران صحه گذاشته و چیزی بیشتر از برجام مطالبه نکند
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه، ۱۱ بهمن، در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، در خصوص این که آیا فرصت زمانی مشخص شده ای تعیین شده برای تصمیم نهایی درباره وین گفت: «ما از این تنفس ها چند باری داشتیم البته مذاکرات در سه هفته گذشته پیشرفت های قابل توجهی داشته در هر چهار حوزه و در برخی پیشرفت ها قابل توجه تر و سرعت بهتر بوده و در برخی به خاطر بی عملی های طرف مقابل و یا عدم ابتکار و خلاقیت لازم در طرف های مقابل با کندی هایی روبرو بوده و توصیه میکنیم بعد از بازگشت از پایتخت ها با تصمیمات لازم برگردند».
وی گفت: «اگر طرف های دیگر به ویژه آمریکا وقتی به وین بر میگردد تصمیمات خود را اخذ کرده باشد و مطالبات به حق ایران را صحه بگذارد و بیشتر از برجام مطالبه نکند و مطمئنا ما هم کمتر از برجام قبول نمیکنیم به سرعت میتوان به توافق پایدار و قابل اتکا رسید».
خطیب زاده درباره مذاکرات وین و این که آیا توافق نزدیک است خاطر نشان ساخت: «آن چه در اتاق های مذاکرات انجام میشود در فضای عمومی گفته نمیشود. اگر فردای بازگشت هیأت ها به وین، طرف های مقابل به آن چه به عنوان حقوق طبیعی ایران به آنها گفته شده و به متونی که داده شده و به خواسته های بر حق جمهوری اسلامی ایران پاسخ درست بدهند. اگر در چارچوب برجام، خواسته های خودشان را نگه دارند و به خواسته های ایران پاسخ دهند در فردای آن روز هم میتوانیم به یک توافق پایدار، خوب و قابل اتکا برسیم و نیاز به ضرب الأجل های برساخته و ساختگی نیست».
او افزود: «طرف های مقابل موارد اختلافی را به صورت روشن میدانند و تصمیمات سیاسی باید اتخاذ کنند به ویژه در واشنگتن».
خطیب زاده گفت: «ما منتظر این هستیم که تصمیمات سیاسی در واشنگتن در بازگشت هیأت آمریکایی به ۱+۴ اعلام شود».
وی بیان کرد: «در حوزه رفع تحریم ها همچنان موضوعات مهم و قابل توجهی باقی مانده که توافق را تا امروز ممکن نکرده است. در حوزه راستی آزمایی و اخذ تضمین ها، تضمین هایی که مطمئن باشیم مجددا آمریکا حقوق بین الملل را به مسخره نخواهد گرفت و مجددا کمپانی های بین المللی را هدف تحریم های فرا سرزمینی خودش قرار نمیدهد و مجددا اتباع ما را به بهانه های واهی دور زدن هیمن تحریم ها به گروگان نمیگیرد، حتما باید پیشرفت ها به صورت کاملا قابل قبول از سوی ایران انجام شود که بتوانیم پرونده را در حوزه اخذ تضامین ببندیم».
خطیب زاده ادامه داد: «در حوزه راستی آزمایی، سابقه ای که از اجرای برجام از سوی آمریکا و برخی کشور های اروپایی داریم سابقه خوبی نیست. مشکلات بیان شده و در حوزه راستی آزمایی به صورت مشخص همه ایده ها مکتوب شده است و ما الان از فاز ایده ها رد شدیم. هیأت ایران خلاقانه و مبتکرانه به ویژه طی سه هفته گذشته همه موارد را مکتوب کرده و امروز منتظر پاسخ طرف های مقابل هستیم و امیدواریم که در کمترین زمان ممکن در حوزه رفع تحریم ها که ماموریت امروز بخشی از همکاران در وزارت خارجه است، به نتیجه خوب برسیم».
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: «دولت سیزدهم در موازی با آن چه بخشی از وزارت خارجه در حوزه رفع تحریم ها انجام میدهد در حوزه خنثی سازی تحریم ها و ایجاد ساز و کارهای منطقی تجارت در حوزه بین الملل، پیشرفت های بسیار قابل توجهی داشته است و ما همه چیز را به آن چه در وین اتفاق میافتد گره نزدیم که روزی حتما که بشود جزییات را گفت، این روز ها و دستاورد های آن برای ملت ایران بیان خواهد شد».
خطیب زاده در مورد اظهارات معاون وزارت خارجه انگلیس در امور خاورمیانه مبنی بر این که ما به ایران پیشنهاد داده ایم که در صورت پایبندی به توافق، تحریم ها لغو میشود و همچنین خواستار توقف فوری غنی سازی از سوی ایران شده گفت: «فکر میکنم مذاکره کنندگان انگلیس باید مقامات خودشان را از گیجی نسبت به آنچه در وین اتفاق میافتد، خارج کنند».
سعید خطیب زاده تصریح کرد: «آن چه به عنوان حقوق قطعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری های صلح آمیز هسته ای است، لایتغیر باقی خواهد ماند و فراتر از آن هم آنچه در برجام تضمین شده کف خواست ایران بوده است. ما برجام را چارچوب تعهدات طرف مقابل و در حوزه هسته ای هم تعهدات ایران میدانیم. اجازه دهند در وین و در همین چارچوب بحث ها جلو برود و اگر اظهاراتشان مصارف داخلی دارد، من در آن حوزه ورود نمیکنم».
وی گفت: «انگلیس این روز ها اظهارات بسیار شاذی دارد که باید پرس و جو شود در چه حوزه ای این گیجی به مقامات انگلیسی منتقل شده است».
خطیب زاده درباره مذاکره ایران و آمریکا گفت: «آنچه در وین در حال اتفاق است کاملا روشن است. ایران و ۱+۴ در حال تلاش برای این هستند که مطمئن شوند بازگشت آمریکا قابل اطمینان است».
او افزود: «بین آمریکا و ایران باید تبادل نظر هایی صورت میگرفته که مسیر مکتوب انتخاب شده و بر اساس شناخت از رفتار طرف مقابل این مسیر انتخاب شده است. آنچه به عنوان مکتوبات غیر رسمی بین ایران و آمریکا از طریق هماهنگ کننده اتحادیه اروپا انجام میشود مسیری است که تا به امروز انجام شده و تا زمانی که لازم باشد گفت و گو ها از همین طریق انجام میشود».