برگزاری نخستین اجلاس ترانزیتی ایران و کشورهای آسیای میانه با هدف همگرایی در منطقه
به نقل از ایرنا، معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی در مراسم برگزاری نخستین اجلاس ترانزیتی میان ایران و کشورهای آسیای میانه (ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان) گفت: "اجلاس ۶ جانبه ترانزیتی فرصتی برای همافزایی و بهرهمندی همه بازیگران عرصه حملونقل، لجستیک و تجارت در منطقه است".
شهریار افندیزاده، معاون حملونقل وزارت راه و شهرسازی در این اجلاس که در هتل اسپیناس پلاس تهران برگزار شد، افزود: "این اجلاس را یک ابتکار عمل جدید برای تقویت همگرایی منطقهای بین کشورهای حاضر در زمینه حملونقل و ترانزیت میدانیم".
وی گفت: "با توجه به اینکه بهواسطه شکلگیری فضای سازنده و تعاملی فعلی در زمینه حملونقل بینالمللی و ترانزیت میان اعضای حاضر، بهویژه فیمابین جمهوری اسلامی ایران با هر یک از اعضا در چارچوب روابط دوجانبه و همچنین توافقات چندجانبه ایران با دیگر کشورهای حاضر، فصل نوین و روزهای شکوفایی همکاریهای حمل ونقل و ترانزیتی در حال رقم خوردن است".
افندیزاده این اجلاس را در امتداد نشست اخیر سران شانگهای در سمرقند و مذاکرات انجام شده بین وزرای حملونقل کشورهای حاضر در اجلاس دانست و ابراز امیدواری کرد که این اجلاس، منجر به تبیین و تصویب تصمیمات هوشمندانه و هدفمند جهت اقدام مشترک با همکاری مشترک همه اعضا شود.
وی اضافه کرد: "در چارچوب گسترش این دست همکاریها، زمینههای مطلوب برای همافزایی موقعیت جغرافیایی، زیرساختها و امکانات حمل ونقلیمان، بهرهمندی تمام بازیگران عرصه حملونقل، لجستیک، تجارت و اقتصاد کشورهای متبوع ما، بیش از پیش در این پهنه جغرافیایی فراهم شود".
معاون وزیر راه و شهرسازی هم چنین به امکان هدفگذاری میان مدت ترانزیت سالانه ۲۰ میلیون تن کالا بین ایران و ۵ کشور ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان اشاره کرد و گفت: "در بیانیه پایانی اجلاس هم این هدفگذاری مورد تأکید است".
افندیزاده با بیان اینکه یک ابتکار ارزشمند برای هدفمند کردن و همسوسازی اقدامات اعضاء در چارچوب یک برنامه عمل مشترک منطقهای ۶ جانبه ترانزیتی، فراهم شده است، افزود: "در این راستا، به گروههای کارشناسی تأکید میشود از هر ظرفیت و ابزاری نظیر عضویت مشترک در سازمانها و کریدورهای منطقهای و بینالمللی ترانزیتی، همکاریهای با یکدیگر در سرمایهگذاری و احداث پروژههای زیرساختی، حسن همجواری و بهبود ترددهای مرزی، توسعه دیجیتال در فرایندهای ترانزیت، تسهیل در امور کنسولی و ویزای رانندگان و بهبود مستمر تعرفهها و عوارض ترانزیتی در راستای این برنامه عمل مشترک بهرهگیری کنند".
وی خواستار نگاه ویژه گروههای کارشناسی به ایجاد سازوکار مدیریت کریدورهای ترانزیتی عبوری در راستای تقویت همکاری ۶ جانبه ترانزیتی و طرح توافقات کلیدی به همین منظور در متن سند پایانی این اجلاس شد".
به گزارش ایرنا، پس از سخنان معاون حملونقل وزارت راه و شهرسازی، نمایندگان کشورهای حاضر در اجلاس اظهارات خود را بیان کردند.