بیشترین حجم غلات اوکراین بجای کشورهای فقیر روانه کشورهای ثروتمند شده است
پاتریک یوسف، مدیر منطقهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ در آفریقا، در گفتگو با خبرگزاری ریانووستی گفت: "بخش عمده غلات صادر شده در چهارچوب "توافق غلات"، به آفریقا نرسیده است، ضمن اینکه توافق موجود در هر صورت بحران غذایی در آفریقا را حل نخواهد کرد".
یوسف در ادامه افزود: "بر اساس مشاهدات کمیته بینالمللی صلیب سرخ، بیشتر غلات صادر شده از بنادر اوکراین در چهارچوب "توافق غلات" هنوز به آفریقا نرسیده است".
مدیر منطقهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ در آفریقا گفت: "به عنوان مثال، در سومالی، حتی عرضه تمام غلات موجود مشکل را حل نخواهد کرد. این فقط یک راه حل موقت برای یک دوره معین خواهد بود. ما نگران سال آینده هستیم که بارندگی در سومالی بسیار کمتر از میانگین موجود پیشبینی می شود".
ربکا گرینسپن، دبیر کل UNCTAD در سازمان ملل متحد پیشتر اظهار داشت که دو سوم غلات در چهارچوب "توافق غذایی" (نام دیگر "توافق غلات" است – وپ) روانه کشورهای ثروتمند شده است.
سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه نیز گفته بود که "توافق غلات" نیاز به اصلاحات دارد چرا که حجم اصلی غلات صادر شده از اوکراین بجای کشورهای فقیر روانه کشورهای ثروتمند می شود.
لازم به یادآوری است که "توافق غذایی" یا همان "توافق غلات" 31 تیر سال جاری توسط نمایندگان روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل متحد در استانبول امضا شد و ناظر بر صادرات غلات، مواد غذایی و کود از اوکراین از طریق سه بندر اودسا، چرنومورسکی و یوژنی در دریای سیاه است.
مدت اجرای این قرارداد در تاریخ 25 آبان سال جاری به پایان رسید، ولی بر اساس مفاد توافق بدلیل عدم وجود اعتراض طرفین اجرای آن بصورت خودکار به مدت 120 روز دیگر تمدید شد.
یکی از شروط توافق یادشده فراهم شدن امکان صادرات غلات و مواد غذایی از اوکراین به کشورهای فقیر برای جلوگیری از وقوع قحطی و بحران غذایی بود.