پیشرفت ایران در تولید واکسن‌های استنشاقی تهدیدی بالقوه برای امنیت زیستی ایالات متحده

نشریه آمریکایی پولیتیکو در مطلبی با تاکید بر آنچه پیشتازی "کشورهای رقیب با آمریکا" نامیده، در خصوص پیشرفت‌های حاصله این کشورها (ایران، چین و روسیه) در تولید واکسن‌های استنشاقی و عقب افتادن آمریکا از این حوزه هشدار داده و آن را تهدیدی بالقوه برای امنیت زیستی ایالات متحده دانسته است. 
به گزارش وستی پرس، 

نشریه آمریکایی پولیتیکو که یک نشریه معتبر آمریکایی است و معمولا به مباحث امنیت بین الملل از نگاه ایالات متحده می پردازد، اخیرا در مقاله ای با عنوان Without a nasal vaccine, the U.S. edge in fighting Covid is on the line به بیان نقش و اثربخشی واکسن های استنشاقی در کنترل و قطع زنجیره انتقال کووید ۱۹ پرداخته (و با تاکید بر آنچه پیشتازی کشورهای رقیب با آمریکا نامیده)، تحقیق و پیشرفت های حاصله ایران چین و روسیه از نتایج واکسن های استنشاقی و عقب افتادن ایالات متحده از این حوزه را خطر و تهدیدی بالقوه برای امنیت زیستی آمریکا دانسته و به مسئولان آمریکایی گوشزد کرده که این پیشرفت ها می تواند موجب بروز نقطه ضعف جهانی برای دولت ایالات متحده شود که اثرات اصلی آن در عرصه اقتصاد خود را نشان خواهد داد.

در این مقاله آمده است که تنها کشورهای ایران، چین و روسیه توانسته اند در این زمینه به موفقیت های قابل توجهی دست یابند و در این بین ایران به عنوان اولین کشور تولیدکننده واکسن استنشاقی کرونا، انحصار تولید این واکسن را در دست دارد.

گفتنی است، واکسن رازی کووپارس نخستین واکسن تزریقی - استنشاقی پروتئین نوترکیب کرونا است که ۲۰ بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی رونمایی شد.

این واکسن به عنوان اولین واکسن تزریقی - استنشاقی پروتئین نوترکیب کووید- ۱۹، توسط موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی و مطابق با دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت تولید شد.

موسسه رازی از اسفند سال ۱۳۹۸ کار ساخت واکسن را آغاز و از روش واکسن پروتئینی نوترکیب که از ایمن ترین واکسن ها است، برای تولید آن استفاده کرد.

این موسسه در فاصله زمانی اسفند ۹۸ تا پایان فروردین ۹۹، کار طراحی این واکسن را به پایان رساند، اردیبهشت دُزسنجی و فرمولاسیون انجام شد و از خرداد ماه ۹۹، آزمایش این واکسن روی ۵۰۰ حیوان صورت گرفت.

واکسن کووپارس رازی تحت رهبری وزارت بهداشت و با کار کارشناسی سازمان غذا و دارو انجام و با تصویب کمیته ملی اخلاق، آزمایش انسانی این واکسن روی ابتدا روی ۱۳ نفر در بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران انجام شد و سپس بیش از ۶۰ هزار نفر در کشور این واکسن را در قالب تست آزمایشی و عملیاتی دریافت کردند.

واکسن رازی کووپارس طبق بررسی های علمی بیش از ۹۰ درصد ایمنی در برابر کرونا ایجاد می کند. این واکسن در فهرست واکسن های تزریقی کشور قرار گرفته است.

سال ها پیش تولید واکسن فلج اطفال توسط این موسسه موجب شد تا این بیماری در ایران ریشه کن شود.

موسسه رازی در سال ۱۳۰۳ تاسیس شد و یکی از قدیمی‌ترین مؤسسه های فعال در زمینه تولید واکسن کشور است؛ این موسسه سالانه بیش از سه و نیم میلیارد دز انواع فرآورده‌های بیولوژیک تولید می‌کند.

موسسه رازی دارای آزمایشگاه های تشخیص و تحقیق با مرجعیت ملی یا جهانی شامل آزمایشگاه ملی تب برفکی، آزمایشگاه ملی تحقیقات پاستورلا، آزمایشگاه ملی تحقیقات تیلریوز، آزمایشگاه ملی سل دامی، آزمایشگاه ملی تحقیقات کنه، آزمایشگاه رفرانس جانوران سمی، آزمایشگاه رفرانس مایکو پلاسما، آزمایشگاه رفرانس سموم جانوری، آزمایشگاه رفرانس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و آزمایشگاه رفرانس آبله دامی است.

تولیدات این موسسه شامل واکسن‌های ویروسی و باکتریایی انسانی و دامی، سرم‌های انسانی، سرم های دام و طیور، واکسن های طیور و آبزیان، تشخیص بیماری‌ها و تحقیقات و نشریات علمی است.

همچنین از مهمترین فرآورده‌های موسسه می‌توان به سرم‌های دیفتری و کزاز، سرم‌های درمانی ضد زهر انواع عقرب و مار و انواع پادگن‌ها شامل آنتی ژن رزبنگال، آنتی ژن رایت، آنتی ژن پولوروم انواع فرآورده‌های خونی دامپزشکی اشاره کرد.

شناسه: 3703