پیوند مغز استخوان برای درمان بیماری های خود ایمن متعدد برای اولین بار با موفقیت در ایران انجام شد
به نقل از ایرنا، تیم پیوند مغز استخوان بیمارستان آیت الله طالقانی تهران توانست برای اولین بار در ایران با موفقیت پیوند مغز استخوان را برای درمان بیمار ۳۹ ساله که سال ها به چندین بیماری خود ایمن نادر مبتلا بود، انجام و به این ترتیب افقی جدید برای بهبود کیفیت زندگی چنین بیمارانی فرا روی آنها قرار دادند.
عباس حاجی فتحعلی، فوق تخصص پیوند مغز استخوان و استاد مرکز پزشکی آموزشی درمانی بیمارستان آیت الله طالقانی تهران که هدایت تیم درمان این بیمار را بر عهده داشت، روز چهارشنبه، ۲۲ دی، به خبرنگار ایرنا گفت: «این درمان تا آن زمان در ایران انجام نشده بود و ما هم از وجود این بیمار خبر نداشتیم. او ابتدا به من ایمیل زد و گفت که آیا تیم پیوند ما می تواند او را بپذیرد و امکان انجام این درمان بررسی شود. ما هم او را ویزیت کردیم و پس از چند ماه مطالعه دقیق تر و بررسی تمام جوانب کار، در نهایت بهترین پروتکل درمان را برای او انتخاب کردیم و پیوند مغز استخوان از نوع اتولوگ را انجام دادیم».
حاجی فتحعلی با اشاره به اینکه پیوند مغز استخوان درمانی پر هزینه و پر ریسک است، تاکید کرد: «پیوند مغز استخوان می تواند برای کمک به بیماران خود ایمن که به درمان های رایج جواب نداده اند، مفید واقع شود، از شدت بیماری کم کند و کیفیت زندگی آنها را ارتقا دهد. اما هر بیماری کاندید خوبی برای این درمان نیست و تشخیص این امر فقط بر عهده پزشک متخصص و تیم پیوند است و ملاحظات متعددی را باید در این خصوص در نظر گرفت».
وی ادامه داد: «همچنین قبل از انجام پیوند مغز استخوان چندین پزشک متخصص دیگر نیز باید تایید کنند که بیمار می تواند تحت این درمان قرار گیرد. علاوه بر این و یکی از ملاحظات کلیدی این است که بیمار باید در شرایط روحی روانی مطلوبی قرار داشته باشد».
به گفته سایه پرخیده، فوق تخصص پیوند مغز استخوان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی دیگر عضو تیم درمان این بیمار، اکنون پس از گذشت ۶ ماه از انجام این درمان، شرایط عمومی این خانم ۳۹ ساله کاملا مطلوب بوده و زندگی او شکل عادی به خود گرفته است. همچنین حجم دارو های مصرفی او کمتر شده و از حملات شدید و مکرر میاستنی گراویس و ام.اس نیز خبری نیست.
مهشید مهدی زاده، فوق تخصص پیوند مغز استخوان، عضو دیگر تیم درمان این بیمار نیز گفت گرچه این خانم به سرطان مبتلا نبود اما به دلیل عملکرد به شدت مختل سیستم ایمنی، پیوند مغز استخوان که به زبان بسیار ساده می تواند بخشی از سیستم ایمنی بدن را از نو بسازد، آخرین امید او برای بهبود کیفیت زندگی و مهار شدن بیماری های خود ایمنی متعدد بود که خوشبختانه با موفقیت انجام شد.